Pierniczki oszronione
Pierniczki oszronione. Dlaczego zapytacie, tylko na nie spójrzcie. Nazwa pochodzi od charakterystycznego sposobu ozdabiania lukrem. Przetarcie gąbeczką powoduje efekt szronu. Nam ta metoda przypadła do gustu, bo pierniczki wtedy są inne niż wszystkie.
Składniki:
300
g miodu
120
g masła
550
g mąki
100
g cukru pudru
2
płaskie łyżeczki sody
30-35
g przyprawy do piernika
1
jajo
1
łyżka kakao
Lukier
królewski:
75
g białek
400-420g
cukru pudru
W
rondelku podgrzać miód z masłem, lekko przestudzić. W misce umieścić resztę
składników dodać przestudzoną masę i wyrobić ciasto, będzie lekko się lepiło do
rąk. Schłodzić 30-45 minut w lodówce. Wałkować na grubość 3-5 mm, podsypywać
niewielką ilością mąki, wycinać kształty i piec 8-10 minut w 180℃.
Wystudzić.
W
misie miksera ucierać białka z cukrem na wolnych obrotach około 10 minut.
Posmarować lekko lukrem i rozetrzeć gąbką i ozdobić.
Komentarze
Prześlij komentarz