Serniczek pistacjowy
Sernik wydaje się jakich tysiące w internecie, bo serników jest pełno na każdym kroku. Ale diabeł tkwi w jednym szczególe, a mianowicie jakości produktów do niego użytych. My zawsze stawiamy na jakość, bo wtedy wiemy, że smak na pewno się obroni. Tutaj decydującym wyznacznikiem będzie pasta pistacjowa, zadbajcie o to aby była z bardzo dobrym składem, a więc z samych pistacji, bez żadnych dodatków. A wtedy będziecie mieć pewność, że ten sernik wzniesie Wasze umiejętności kulinarne na wyżyny.
Spód:
200 g ciasteczek pełnoziarnistych
60 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu w wiaderku
200 g pasty pistacjowej z prażonych pistacji
3/4 szklanki cukru cukru
4 jajka
50 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
100 g białej czekolady
50 g śmietanki 30%
pistacje do posypania
Przygotować blaszkę kwadratową o bokach 24 cm. Dno oraz boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zblendować na piasek. Do zmielonych ciasteczek wlać 50 gramów roztopionego i całkowicie przestudzonego masła. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i uklepać wyrównując powierzchnię.. Formę z przygotowanym spodem wstawić do lodówki na czas szykowania masy serowej. Delikatnie przelać do formy ze spodem ciasteczkowym.
Do nagrzanego do 165 stopni piekarnika na dno wstawić szeroką i niską blaszkę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Na środkowej półce umieścić tortownicę z sernikiem. Sernik piec w takich warunkach przez 75 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać drzwi piekarnika przez przynajmniej 20 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki, a po 10 minutach wyjąć formę z sernikiem. Wystudzić.
Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, polać sernik i posypać siekanymi pistacjami.
Komentarze
Prześlij komentarz