Ciasteczka chałwowe
Takie ciasteczka uwielbiają jeść i robić klasy pierwsze, które dopiero się wdrażają w sztuce kulinarnej. Dziś przygotowaliśmy chrupiące, małe ciasteczka o smaku chałwy, obtoczone w sezamie. Do tego ciepła, dobra herbatka i długie jesienne wieczory nam nie straszne.
250 g mąki
60 g cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
100g masła
100g chałwy najlepiej waniliowo-czekoladowej
sezam
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem. Dodać starte lub posiekane drobno masło i rozdrobnioną chałwę. Zrobić kruszonkę, następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą obtoczyć w sezamie, lekko dociskając. Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Piec około 15 minut w temperaturze 170℃. Wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz