Placek japoński

Ciasto, które niegdyś gościło w wielu domach a przez nas jakoś zapomniane. Przy okazji świąt odkopaliśmy przepis i nadrabiamy stracony czas. Prosty, wilgotny makowiec, który nie może się nie udać. Ważne tylko by piekł się wystarczająco długo. A potem już tylko ochy i achy jakie dobre.

Składniki:

6 jaj
1 puszka masy makowej
1 kostka masła
9 łyżek kaszy manny
300 g cukru
1 kg jabłek
1 łyżka proszku do pieczenia
bakalie
olejek migdałowy

Polewa czekoladowa:
150 ml śmietanki 30%
2 czekolady gorzkie

Cukier utrzeć z masłem, dodać żółtka, następnie mak, kaszę manną, proszek do pieczenia i jabłka obrane i starte (na tarce o dużych oczkach), olejek i bakalie. Z białek ubić pianę i lekko wmieszać w masę za pomocą łyżki. Piec ok. 1-1,5 godziny w temperaturze 180°C. 
Czekoladę połamać i rozpuścić w śmietance. Lekko przestudzić i polać ciasto.








Komentarze

Popularne posty