Śledzie w porach
Kolejna odsłona śledzi, już nawet nie wiemy ile ich u nas jest. Jednak lubimy ten rodzaj ryby i chętnie dzielimy się z Wami naszymi inspiracjami. Tym razem proste składniki i smaki, a razem tworzą ciekawe połączenie. Polecamy.
Składniki:
350 g solonych filetów śledziowych
1 nieduży por (biała część)
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Filety przełożyć do miski, zalać zimną wodą, odstawić na kilka godzin.
Pora oczyścić, opłukać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Przełożyć na sitko. Sparzyć wrzątkiem. Przełożyć do miseczki.
Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do miseczki z porem. Doprawić solą, pieprzem. Dodać olej rzepakowy, wymieszać do połączenia składników.
Śledzie wyjąć z wody, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Na dno czystego, osuszonego słoika włożyć porcję pora z jabłkiem, następnie porcję śledzi. W ten sam sposób układać kolejne warstwy do wyczerpania składników. Słoik przykryć, odstawić do lodówki na minimum całą noc, aby smaki się przegryzły.
Komentarze
Prześlij komentarz