80-lecie Zespołu Szkół Nr 1 oczami Kulinarnych

 



„Tylko wierność ludziom czyni z nas człowieka „

Tadeusz Kościuszko

To motto przewodnie obchodów 80 - lecia Zespołu Szkół Nr 1 w Krasnymstawie im. Tadeusza Kościuszki, które odbyły się 28 listopada 2024 roku w naszej szkole. 

Uroczystość stała się okazją do spotkania z wybitnymi gośćmi, przyjaciółmi oraz wspominania tych, którzy odeszli. Uroczystość była pełna emocji i wzruszeń, a jej uczestnicy mieli okazję do refleksji nad historią i przyszłością placówki.
Była to bardzo piękna i podniosła uroczystość, w której uczestniczyło wielu zaproszonych gości min.: przedstawiciele władz powiatowych, kuratorium, emerytowani dyrektorzy i nauczyciele. Szerzej o oficjalnych obchodach można przeczytać na stronie naszej szkoły (https://www.zspnr1-krasnystaw.edu.pl/index.php/layout/new-layouts/magazine/1395-jubileusz-80-lecia-zespolu-szkol-nr-1-im-tadeusza-kosciuszki-w-krasnymstawie) i w lokalnej prasie.
Była to uroczystość dla ducha i dla ciała, dlatego my jak to kulinarni zajęliśmy się tą drugą częścią. Mogliśmy w swoich skromnych progach ugościć wiele znakomitości naszego województwa, powiatu i miasta. Nie śmiemy wymieniać nazwisk, aby kogoś nie pominąć. Przygotowaliśmy małe przyjęcie które spotkało się z dużą aprobatą.

Dla naszych gości przygotowaliśmy menu:
Dania gorące:
1. Zupa krem z pieczonych warzyw
2. Kaszotto z warzywami
3. Polędwiczki w sosie z grzybów leśnych
Przystawki:
1. Sałatka z paluszkami krabowymi i krewetką
2. Sałatka z brokułem i orzeszkami
3. Koreczki caprese
4. Babeczki z pastą z suszonych pomidorów
5. Mus z łososia w łódeczkach z cytryny 
6. Śledzie po żydowsku
7. Śledzie po sułtańsku
8. Szpinakowe gofry z łososiem
9. Rolssy z ciasta francuskiego
10. Smalczyk
11. Chleb twarogowy
Na słodko:
1. Serniczki
2. Szarlotka nr 1 w Polsce
3. Gniazdka bezowe
4. Zefiry
5. Babeczki kajmakowe
6. Donuty red velvet
7. Makaroniki
8. Deserki pannacotta
9. Deserki kokos-mango
10. Deserki tiramisu

Była to już nasza druga taka uroczystość, gdyż zawody gastronomiczne w szkole są od 2012 roku.. Spotkaliśmy się z wieloma ciepłymi słowami i pochwałami. Wielu naszych gości pytało o przepisy, dlatego odsyłamy wszystkich do naszego bloga kulinarnego http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/

Ta kulinarna część uroczystości nie udałaby się gdyby nie zaangażowanie, praca i pomysły naszych uczniów:
Klasa5tz
1. Pyzik Martyna
2. Repeć Aleksandra
3. Zdżyłowska Kinga
Klasa 4tze
4. Długosz Amelia
5. Wawrzyszuk Karolina
6. Szewczyk Natalia
7. Stasak Magdalena
8. Podgórska Magdalena
9. Warchoł Sylwia
Klasa 3tz
10. Kaczor Karolina
11. Kulanica Milena
12. Nizioł Oliwia
13. Majstruk Kornelia
14. Studzińska Klaudia
15. Sitarz Katarzyna
Klasa 2tz
16. Konaszuk Amelia
17. Domoń Paulina
18. Karwat Katarzyna
19. Bochyńska Wiktoria
Klasa 3kmr
20. Kasprzak Maciej
Klasa1kmr
21. Szałański Miłosz
22. Psujek Weronika

Opiekę merytoryczną i duchową sprawowały nauczycielki praktycznej nauki zawodu w zawodach gastronomicznych: Agata Sadlak-Skrzypek i Agnieszka Pawlas, a nad całością logistycznie czuwał Robert Pawlas.

Życzymy sobie i Wam kolejnych takich 90-100-110….leci.




















Komentarze

Popularne posty