Pieczone churros

Najczęściej u nas gościły  churrosy tradycyjne w wersji smażonej. Jednak tym razem postanowiliśmy je nieco odchudzić i zrobiliśmy je w piekarniku. Są równie chrupiące i smaczne i mogą ich skosztować nawet ci co zawsze na diecie. 

Składniki:

100 ml wody
150 ml mleka
100 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka pasty waniliowej 
2 łyżeczki cukru trzcinowego
3 jajka
160 g mąki pszennej

Dodatkowo:
cukier
cynamon

Do garnka dodać wodę, mleko, masło, sól, pastę waniliową i cukier trzcinowy. Całość zagotować. Do gotującego się płynu wsypać mąkę i ucierać drewnianą łyżką przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając. Gotowa masa powinna odchodzić od ścian garnka. Odstawić ją na kilka minut do przestudzenia, a następnie miksować, dodając kolejno po jednym jajku.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać około 10-centymetrowe paseczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć blachę do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec churros przez ok. 20 minut do zrumienienia. Gorące churros obtaczać w cukrze wymieszamy z cynamonem. Podawać z płynną czekoladą.






Komentarze

Popularne posty