Buraczkowe cannelloni
Co jakiś czas dobrzy ludzie dostarczają nam worek buraczków ćwikłowych i wtedy powstają nowe przepisy z udziałem tego warzywa. Dziś buraczkami nadzialiśmy makaron cannelloni. Danie wyszło smaczne i kolorowe.
Farsz:
4 średniej wielkości buraki
3 łyżki sera sałatkowego typu feta
1 łyżeczka chrzanu
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 pęczek koperku
Sos:
200 g słodkiej śmietanki
100 g ugotowanych buraków
200 ml soku z buraka
sól pieprz
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka ziół włoskich
Dodatkowo:
makaron cannelloni
Buraki upiec i zetrzeć na tarce. Koperek umyć i drobno pokroić. Starte buraczki dobrze odcisnąć np. na sicie z nadmiaru soku i połączyć z pozostałymi składnikami farszu.
Wszystkie składniki na sos umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucić makaron i gotować ok 2 minuty krócej niż zaleca producent. Makaron ma być al dente. Odcedzić, zahartować zimną wodą i każdą sztukę nadziewać przygotowanym wcześniej farszem. W naczyniu żaroodpornym umieścić sos, w nim makaron. Wstawić na gaz i dusić pod przykryciem około 7 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz