Zupa fasolkowa


Zupa fasolkowa, nie mylić z fasolową, to lżejsza siostra tej drugiej. Główny składnik to fasolka szparagowa i warzywa. Nie ma mięsa i zasmażki dlatego jest mniej kaloryczna i bardziej fit. A jak ktoś chce ja jeszcze bardziej odchudzić może zrezygnować ze śmietany. My zupy ze śmietaną jednak preferujemy. 



Składniki:

1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 cebula
1/2 pora
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki
1,5 l bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki kurkumy
400 g fasolki szparagowej mrożonej
1 łyżka posiekanego koperku
200 g śmietany 18%


W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pora opłukać, obrać z zewnętrznych grubszych warstw i odciąć zielone końce. Pozostałą białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na 4 części, opłukać je i pokroić na plasterki. Dodać do garnka z cebulą i razem podsmażać przez ok. 2 minuty. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka i mieszając podsmażać ok. 2 minuty.
Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut. W połowie gotowania dodać opłukaną na sitku i rozmrożoną zieloną fasolkę. dodać zahartowaną śmietanę i zdjąć z ognia. Dodać posiekany koperek. 










Komentarze

Popularne posty