Babka poznańska
Babka poznańska to specyficzne ciasto, bardzo tradycyjne dla Wielkopolski. A różni się od zwykłych babek dużą zawartością mąki ziemniaczanej jak i dodatkiem śmietanki 30%. W smaku pyszna, treściwa, bardzo nam smakowała. Polana polewą staje się doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty.
Składniki:
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
4 jaja
100 g masła/margaryny
75 ml śmietanki 30%
30 g kakao
5 g proszku do pieczenia
10 g cukru waniliowego
cukier puder do posypania
Podłużną formę na babkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną.
Żółtka utrzeć z cukrami do puszystości. Do masy jajecznej wlewać śmietankę i stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Całość ucierać do momentu dokładnego połączenia się składników. Białka ubić na sztywno, delikatnie dodać je do masy, całość wymieszać łyżką.
2/3 ciasta wlać do formy, 1/3 wymieszać delikatnie z przesianym kakao. Wyłożyć do formy na wierzch. Wyrównać i naciąć powierzchnię. Piec w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Komentarze
Prześlij komentarz