Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym Maciusia


Co prawda Maciek jest typowym mięsożercą, ale na hasło ciasto ziemniaczane przyniósł nam przepis na placki, które często robi w domu. Ładnie wykonał placuszki, sporządził aromatyczny sos pachnący czosnkiem. Danie bardzo nam smakowało i ładnie wyglądało.

Składniki:

1 kg ziemniaków
cebula
2 jaja
2 łyżki mąki
10 g startego parmezanu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia

Sos:
opakowanie mrożonego szpinaku
szklanka śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, odsączyć, dodać jaja, mąkę, przyprawy, czosnek przeciśnięty i starty ser, wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Szpinak rozmrozić na patelni, dodać przeciśnięty czosnek, śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać placki polane sosem.




Komentarze

Popularne posty