Ciasto grysikowe



Ciastko z serii niezbyt trudnych, ale dobrych i niedrogich. My wykorzystaliśmy owoce z puszki, ale w sezonie letnim mogą to być dowolne, świeże,  ulubione owoce. Wtedy też kolor galaretki może być inny i za każdym razem będzie wrażenie że mamy inne ciasto. 


Składniki:


0,5 opakowania  herbatników
1 l mleka
0,5 szklanki cukru
100 g masła
1 szklanka kaszy manny
100 g białej czekolady
2 opakowania czerwonej galaretki 
750 ml gorącej wody
1 puszka brzoskwiń w puszce 

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. brzoskwinie pokroić w cząstki.
Do garnka wlać mleko, dodać cukier, masło – gotować do rozpuszczenia cukru i zagotowania. Garnek zdjąć z palnika i cały czas mieszając wsypywać kaszę mannę (w ten sposób nie utworzą się grudki). Garnek z powrotem postawić na palnik i ugotować gęstą kaszę. Garnek zdjąć z palnika, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i połączenia z masą.
Blachę do pieczenia o wymiarach 21×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć warstwę kakaowych herbatników, na herbatniki wyłożyć gorącą masę grysikową i odstawić ciasto do wystudzenia.
Na wystudzoną masę z kaszy wyłożyć owoce i tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.










Komentarze

Popularne posty