Ziemniaki pieczone w panierce
Polacy uwielbiają ziemniaki pod rożnymi postaciami i w różnych konfiguracjach. Śpieszymy więc z pomocą, oto pomysł kolejny dodatek skrobiowy do obiadu w postaci ziemniaczków pieczonych w panierce. Tylko pamiętajcie jak robicie je dla dzieci to ostrożnie z ostra papryką ;), bo nasze były mocno pikantne.
Składniki:
8 średnich ziemniaków,
8 łyżek oliwy,
5 łyżek bułki tartej,
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Wszystkie przyprawy wymieszać z bułką tartą. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ósemki. Przełożyć do miski, skropić oliwą i dokładnie wymieszać. Kolejno wkładać je do bułki z przyprawami i obtaczać z każdej strony. Układać na blasze.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 45 -60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz