Rurki z czekoladowym kremem


Mega słodkie, mega pyszne rurki z czekoladowym kremem. Krucha rurka i aksamitne, czekoladowe wnętrze - poezja smaku. Ci co uwielbiają czekoladę lub są od niej wręcz uzależnieni będą zadowoleni na pewno. 



Składniki:

Ciasto:
250 g margaryny
500 g mąki
1 szczypta soli
1 cukier waniliowy
1 szklanka gęstej śmietany

Dodatkowo:
olej do posmarowania rurek
rurki metalowe
jajko
gruby cukier


Z podanych składników zagnieść jednolite cisto. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto i ciąć paseczki o szerokości 3 cm. Rurki lekko posmarować olejem i nawijać na nie paski ciasta. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu napełniać rurki kremem.

Krem:
2 szklanki mleka
6 czubatych łyżek cukru
budyń czekoladowy
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
łyżka mąki pszennej
0,5 kostki masła
0,5 opakowania cukru wanilinowego


Szklankę mleka zagotować razem z cukrami, dodać czekoladę. W drugiej szklance mleka wymieszać budyń i mąkę. Wlać na wrzące mleko i chwilę gotować, cały czas mieszając. Po odstawieniu dodać masło i za pomocą miksera utrzeć. Odłożyć na bok i przykryć folią tak, żeby dotykała kremu.











Komentarze

Popularne posty