Tort śmietankowo-czekoladowy z masą z pianek marshmallows

Taki torcik dla prawdziwej Księżniczki, a że każda z nas babeczek jest w pewnym stopniu księżniczką to tort dla nas ;) Wymaga trochę pracy, nie da się ukryć, ale odbijemy sobie te niedogodności jego smakiem. Połączenie śmietanowo-czekoladowych kremów jest bajeczne, lekkie jak chmurka... 

Składniki:

Ciasto biszkoptowe:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić na blat kuchenny do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem śmietankowy:
250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżki serka mascarpone, schłodzonego
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu.

Krem czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
125 g masła
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka likieru kokosowego (lub likieru pomarańczowego)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania puszystej masy maślanej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, przestudzić. Na parze ubić białka do sztywności. Po ubiciu dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka, ubić do połączenia. Odstawić na chwilę do przestudzenia.
Do utartego masła dodać powoli masę jajeczną i przestudzoną czekoladę, cały czas miksując, do powstania gładkiego kremu czekoladowego. Pod koniec dodać likier, wanilię i ubić.

Krem maślany (do pokrycia tortu pod masą z pianek):
150 g masła
1,5 szklanki cukru pudru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier utrzeć w misie miksera na puszystą, jasną masę, ucierając przez kilka minut. Dodać ekstrakt waniliowy, mleko, dalej ucierając. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru.

Masa z marshmallows:
400 g pianek marshmallows
1 kg cukru pudru
3 łyżki wody

Pianki rozpuścić nad parą wodną z 3 łyżkami wody (w tym momencie można dodać barwników spożywczych). Dodać połowę cukru pudru, wymieszać. Zdjąć z pary, dodać resztę cukru pudru i zagniatać. Masa będzie się bardzo lepiła, ale w miarę zagniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu - osiągnie konsystencję twardej plasteliny. Rozwałkować cienko, podsypując skrobią ziemniaczaną, by się nie kleiła do stolnicy i do wałka.

Do nasączenia:
pół szklanki soku z pomarańczy
1/4 szklanki wody

Wykonanie: na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu. Na wierzch nałożyć krem czekoladowy, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć go połową pozostałego ponczu. Posmarować kremem śmietankowym, przykryć ostatnim blatem. Nasączyć go resztą ponczu. Schłodzić. Schłodzony tort z zewnątrz i po bokach posmarować cienką warstwą kremu maślanego. Przykryć rozwałkowaną masą z pianek marshmallows i wygładzić. Dowolnie ozdobić.












Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty