Ptyśki z ziołowym farszem od Karoli



Nasza Karolina to fanka ciasta parzonego, przy każdym temacie tworzy coś z tego ciasta. jako przystawkę zaproponowała Nam i Wam ptyśki z ziołowym farszem. Aromatyczne, z zewnątrz chrupiące w w środku z aksamitnym farszem. Nie słodkie a niebo w gębie. 




Składniki:

Ciasto:
½ szklanki wody
¼ kostki margaryny
½ szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki tartego parmezanu

Farsz:
250 g serka ricotta
2 łyżki gęstego jogurtu
½ pęczka szczypiorku
¼ pęczka pietruszki
2 ząbki czosnku
4 rzodkiewki
sól, pieprz


Mąkę wymieszać z solą. Do rondla włożyć margarynę i wlać wodę, podgrzewać do połączenia składników, po tym czasie do rondla wsypać mąkę z solą i energicznie mieszać (cały czas podgrzewając) aż do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Rondel zdjąć z palnika wbić po kolei jajka i zmiksować na gładkie ciasto, na koniec dodać parmezan i zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ptysie. Ptysie piec w temp. 200 stopni przez 15 minut. Upieczone, jeszcze lekko ciepłe przekroić na 2 części.
Rzodkiewki umyć i bardzo drobno posiekać. Szczypiorek i natkę pietruszki umyć osuszyć i bardzo drobno posiekać. Serek ricotta zmiksować z jogurtem, posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki, rzodkiewką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem na gładką masę. Tak przygotowanym serkiem faszerować ptysie (nakładać farsz na spód ptysia i przykrywać drugą połówką).






Komentarze

Popularne posty