Budyniowa zebra Krzysztofa
Krzysztof to uczeń pierwszej klasy, na razie jeszcze nieśmiały kulinarnie, ale robi postępy. Dziś proponuje wam budyniowy deser w paski niczym zebra. Do tego skromna ale elegancka dekoracja z batoników i płatków migdałowych i niejednej dziewczynie serce szybciej zabije do tego deseru no i oczywiście do Krzysztofa.
Składniki:
1 budyń waniliowy
1 budyń czekoladowy
600 ml mleka
6 łyżek cukru
4 łyżki masła
ciasteczka, batoniki, czekolada płatki migdałowe do dekoracji
0,5 szklanki mleka wymieszać z zawartością opakowania budyniu waniliowego i trzema łyżkami cukru. To samo powtórzyć z budyniem czekoladowym. Resztę mleka podzielić na dwa garnki.
Doprowadzić do wrzenia razem z dwoma łyżkami masła pierwszą porcję mleka. Do gotującego się mleka z masłem wlać powoli rozrobiony budyń waniliowy i gotować do zgęstnienia energicznie mieszając. To samo powtórzyć z drugą porcją mleka z masłem i rozrobionym budyniem czekoladowym.
Odstawić obydwa kremy do ostygnięcia. Ostygnięty budyń nałożyć do wysokich naczyń lub kieliszków warstwami na przemian. Deser podawać udekorowany ciasteczkami i tartą czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz