Miodownik 2tz

Lubimy ciasta z orzechami włoskimi, masą budyniową i miodem, czyli lubimy to ciasto. Nie należy ono do prostych i szybkich, ale wynagradza smakiem. Polecamy na święta czy uroczystości rodzinne, zapewne posmakuje wszystkim.

Składniki:

ciasto
500 g mąki pszennej
250 g masła
100 g cukru pudru
3 jaja
4 łyżki miodu
2 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa
budyń śmietankowy
500 ml mleka
100 g cukru
200 g masła
łyżeczka cukru waniliowego

masa orzechowa
250 g orzechy włoskie
3 łyżki miodu
100 g cukru
cukier waniliowy
80 g masła
Miód połączyć z mlekiem, podgrzać i zostawić do ostygnięcia. Mąkę i proszek posiekać z zimnym masłem, dodać jaja, cukier i chłodną masę miodową. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Formę o wymiarach 30 na 30 wyłożyć papierem, 2 części ciasta upiec na złoty kolor w 180⁰ C. Posiekać orzechy przełożyć do garnka, dodać resztę składników, podgrzać, wymieszać i przelać na surowy trzeci placek. Piec 15 minut. W połowie szklanki mleka rozpuścić cukry i budynie, resztę mleka zagotować, wlać zimną mieszankę, gotować, mieszać, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i dalej miksować. Podzielić masę na pół, przełożyć dwa placki połową masy, ponownie masa i położyć ten z orzechami. Schłodzić przez noc.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty