Pavlova toffi z cynamonem, kremem i syropem klonowym
Kolejna odsłona bezy Pavlova tym razem klasyka z odrobiną cynamonu i lekkie szaleństwo w dodatkach. Takie połączenia odpowiadają nam smakowo i wizualnie. Owoce sezonowe i syrop klonowy, ukoronował całość.
Składniki na bezę:
6 białek (z dużych jajek, czyli 240 g)
200 g cukru brązowego
200 g drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki cynamonu
Krem waniliowy:
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżki mascarpone, schłodzonego
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
Świeże owoce
syrop klonowy
Białka i oba cukry umieścić w szklanej lub metalowej misce. W garnuszku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. Podczas gdy woda w garnuszku paruje, mieszać białka rózgą kuchenną; powinny się ocieplić, lekko spienić, a cukier do nich wsypany powinien się całkowicie rozpuścić (sprawdzić rozcierając między palcami). Zdjąć misę z garnka i ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać cynamon i zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 23 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 120ºC piekarnika (bez termoobiegu) i piec 3 godziny. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę na dodatkowe 2 godziny do przestudzenia. Następnie uchylić piekarnik i całkowicie wystudzić bezę. Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera i ubić.
Wystudzoną bezę położyć na paterze. Wyłożyć na nią krem waniliowy. Udekorować świeżymi owocami i polać syropem klonowym.
Komentarze
Prześlij komentarz