Truskawkowe ciasto bez pieczenia
Kiedyś był taki program telewizyjny dla dzieci "Truskawkowe studio" i my wraz z piosenką przewodnią tegoż programu powinniśmy zaśpiewać Truskawkowe cuudo, takie dobre, słodkie, po prostu nieziemskie.
Składniki:
2 paczki herbatników
1 puszka masy kajmakowej
2 budynie waniliowe
1 l mleka
2 kisiele truskawkowe
0,5 l soku truskawkowego lub zmiksowanych truskawek
¼ kostki margaryny
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
Składniki:
2 paczki herbatników
1 puszka masy kajmakowej
2 budynie waniliowe
1 l mleka
2 kisiele truskawkowe
0,5 l soku truskawkowego lub zmiksowanych truskawek
¼ kostki margaryny
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
Spód blaszki wyłożyć folią i ułożyć herbatniki. Posmarować je połową masy karmelowej i przykryć herbatnikami. Do soku z truskawek lub zmiksowanych truskawek wsypać kisiele i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy lekko się ochłodzi wyłożyć połowę gotowego kisielu na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Gdy będą już lekko chłodne nałożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą. Budynie nie mogą być całkowicie zimne bo nie skleją herbatników. Na kolejną warstwę nakładamy resztę kisielu i znowu przykrywamy herbatnikami. Kolejno kładziemy ostatnią warstwę pozostałej masy karmelowej i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. W garnku rozpuścić margarynę z 2 łyżkami cukru i kakao. Gotową masę wylać na wierzch ciasta. Można potrzymać ciasto chwile w lodówce ale po 15 minut gdy masy ostygną całkowicie nadaje się do jedzenia.
Bardzo dużo tych warstw herbatnikowych. Ale ciasto musi być pyszne, takie cudo.
OdpowiedzUsuńTrochę tych warstw jest ale dzięki temu ciastko jest wyższe i wygląda bardziej efektownie
UsuńNiezwykle efektowne ciacho:-)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się z pani opinią i przy tym bardzo smaczne
Usuń