Filety rybne smażone w sezamie


Jak mówi hasło reklamowe „ryba wpływa na wszystko”. Dzięki swojej wysokiej wartości odżywczej ryby mają szeroki korzystny wpływ na organizm. Znajdziemy w nich bowiem pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D, ale również szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń. Dlatego jedźmy ryby.



Składniki:

600 g filetów  rybnych 
100 g ziaren sezamu
50 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek sosu sojowego
½ łyżeczki imbiru
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
olej do smażenia


Filety opłukać, osuszyć. Sos sojowy wymieszać z imbirem i sokiem z cytryny. Marynatą skropić rybę i odstawić do lodówki na 20 minut. W miseczce wymieszać przesianą mąkę ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiej wsypać ziarno sezamowe. W trzeciej roztrzepać jajko ze szczyptą gałki muszkatołowej. Kawałki ryby panierować w mące i zanurzać w jajku. Następnie panierować w ziarnach sezamu, dociskając je do ryby. Na patelnię wlać olej i rozgrzać, rybę smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.









Komentarze

Popularne posty