Kurczak w maśle orzechowym


To danie jest bardzo interesujące pod wieloma względami. Po pierwsze masło orzechowe, które jest idealnym źródłem ważnych dla prawidłowej pracy serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Po drugie danie ma bardzo interesujący smak i aromat, a po trzecie napracować się przy nim nie trzeba. Robi się je ekspresowo, około 10 minut, po czym doskonale smakuje.


Składniki:

2 filety z kurczaka
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki oleju
2 żabki czosnku
2 cm imbiru
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania


Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć wyporcjowanego kurczaka, razem z posiekanym czosnkiem i imbirem. Masło, sos, ocet, cukier,sól i pieprz dokładnie wymieszać, zalać podsmażonego kurczaka, dodać szklankę wody wymieszać, przykryć i dusić około 5-6 minut na małym ogniu. Kurczaka podawać na ryżu ugotowanym na sypko, posypanym posiekaną natką pietruszki.










Komentarze

Popularne posty