Czerwono - biały deser
Odwrócona flaga Polski, lub jak wolicie flaga Monako, tak w skrócie można scharakteryzować ten deser, przynajmniej z wyglądu. Bo w smaku jest nie do opisania, taki pyszny lekki i lekko kwaskowaty od dobrych truskawek.
Składniki:
Warstwa biała:
250 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru
100 ml mleka 1,5%
1 czubata łyżeczka żelatyny
Warstwa czerwona:
250 g świeżych lub mrożonych truskawek
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka żelatyny
30 ml wody
Do dekoracji:
1 pomarańcza
1 kiwi
Do miseczki przelać jogurt, dodać cukier puder, wymieszać. Żelatynę namoczyć w 50 ml mleka, następnie rozpuścić ją w kuchence mikrofalowej. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z pozostałą ilością mleka. Dokładnie wymieszać i dodać do jogurtu. Masę wlać do pucharków i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Truskawki rozmrozić, dodać sok z cytryny, dokładnie zmiksować. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić w kuchence mikrofalowej, połączyć ze zmiksowanymi truskawkami. Masę wlać równą warstwą na wcześniej zestaloną galaretkę z jogurtu i ponownie wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę. Gotowy deser udekorować owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz