Galaretkowiec jogurtowy



Przy takich upałach jak obecnie, i w nas trochę zapał do pieczenia i gotowania stygnie. Nawadniać się trzeba więc mieszamy owocowe koktajle, ale i słodkiego się chce ;). Galaretkowiec to doskonała propozycja na upały, nie wymaga wielkiego wysiłku tylko trochę czasu, a efekt murowany.



Składniki:


400 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
400 g jogurtu greckiego
1/2 szkl. cukru
50 g żelatyny 
5 galaretek o różnych kolorach 


Każdą galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, ostudzić i zostawić do całkowitego stężenia. Żelatynę zalać 100 ml mleka, zostawić aż napęcznieje. W rondelku zagotować mleko ze śmietanką i cukrem, dodać napęczniałą żelatynę, podgrzewać aż żelatyna całkowicie się rozpuści, mieszać cały czas trzepaczką, aby nie było grudek, wystudzić. Galaretki pokroić w kostkę. Chłodną, lekko tężejącą masę mleczną wymieszać z jogurtem za pomocą trzepaczki, wrzucić kawałki kolorowych galaretek i wymieszać. Podłużną formę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą. Całą masę przełożyć do formy. Przykryć całość folią i wstawić na kilka godzin do lodówki aby deser całkowicie stężał. 













Komentarze

Popularne posty