Brokuł i kalafior pod pierzynką z beszamelu



Propozycja obiadowa dla tych co mogą mieć obiad bez mięsa ;)). Biały kalafior i soczyście zielony brokuł, zapieczony pod delikatną beszamelowo-serową pierzynką, z rumianą chrupiącą skórką. Na samą myśl o tym robimy się głodni ;).


Składniki:


1 średni kalafior
1 średni brokuł

Sos:
3 szklanki mleka
50 g  masła
50 g mąki
100 g żółtego
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
2 łyżki tartej bułki
masło do wysmarowania formy


Kalafiora i Brok podzielić na mniejsze różyczki. Gotować na parze przez ok 8 minut. 
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć cały czas mieszając przez minutę. Garnek zestawić z ognia i wlać mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Garnek postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować przez minutę. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać ser i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć do niego kalafiora i brokuł, wlać sos i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez 30-40 minut, aż warzywa zaczną się rumienić. 




















Komentarze

Popularne posty