Bezowy deser z truskawkami i mascarpone
Mascarpone jest to ser pochodzący z Lombardii (północne Włochy). Produkowany od kilku wieków w Lodi oraz Como i Lecoo. Kiedyś był wytwarzany tylko jesienią i zimą dawnym sposobem w niewielkich ilościach i sprzedawany w materiałowych woreczkach. Dziś nowoczesne technologie konserwowania pozwalają na produkcję przez cały rok. Mascarpone o gęstej, kremowej konsystencji, doskonale komponuje się w deserach zwłaszcza z dodatkiem świeżych owoców, my proponujemy polskie truskawki.
Składniki:
500 g truskawek
100 g bezików
400 g śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
250 g serka mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
Truskawki umyć, wyszypułkować i pokroić na mniejsze części. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami, następnie dodać serek mascarpone i sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Bezę pokruszyć na duże okruchy, 2/3 dodać do masy i delikatnie wymieszać. Połowę truskawek wyłożyć do pucharków, przykryć kremem i na krem wyłożyć pozostałe owoce. Posypać pozostałymi kawałkami bezy. Schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz