Makaronowa zapiekanka z fasolką szparagową
Zapiekanki makaronowe już u nas gościły. Ale ta niby zwyczajna a inna. Po pierwsze z makaronem razowym, czyli tym zdrowszym i polecanym przez dietetyków. a po drugie z uwielbiana przez nas fasolką szparagową, bo sezon na fasolkę. Do tego jeszcze trochę drobiowego mięsa z pomidorami i papryką i super obiad gotowy.
Składniki:
300 g makaronu razowego
400 g fasolki szparagowej
1/2 łyżeczki soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
300 g mięsa mielonego drobiowego
1 papryka
4 pomidory
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki świeżej bazylii
200 g sera żółtego
1/2 szklanki śmietany
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mięso i zrumienić. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i smażyć przez 8-10 minut. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Ser zetrzeć i zmieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układać warstwy: makaron, mięso z warzywami i fasolka, polać śmietaną z serem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz