Ciasto jogurtowe z morelami


Morela pospolita gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, rodzimy obszar jej występowania obejmuje Kirgistan, Chiny i Koreę. Jako gatunek  introdukowany rośnie dziko także w Japonii. Jest uprawiany w wielu krajach świata, również w Polsce. Wiedzieliście że morela należy do różowatych bo my nie  ;)). Ale czy to ważne, ważne że sezon na te owoce właśnie się zaczyna i trzeba z tego korzystać. Na pierwszy ogień pyszne, wilgotne, jogurtowe ciasto z kwaskowatymi morelami. 



Składniki:

Ciasto:
150 g jogurtu naturalnego
330 g mąki
300 g cukru
160 g oleju 
4 jaja
1 cukier waniliowy 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g moreli 
cukier puder do posypania

Kruszonka:
125 g masła 
1 niepełna szklanka mąki
1/2 szklanki płatków owsianych 
1/3 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki cukru 


Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, płatkami owsianymi oraz z cukrem, aż powstanie kruszonka. Na chwilę odstawić do lodówki. Morele pokroić na połówki i wydrylować. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać łyżką na gładką masę z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, olejem, jogurtem, a na koniec połączyć delikatnie z mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach ok. 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć połówki moreli przecięciem do góry, jedna obok drugiej. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 – 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

















Komentarze

Popularne posty