Kotleciki z cukinii i kurczaka
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. *
Składniki:
2 udka kurczaka
1 cukinia
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 pęczek koperku
olej do smażenia
Udka wyluzować z kości i skóry, pokroić w drobną kostkę. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, razem ze skórką. Cukinie przełożyć do durszlaka posolić, gdy pojawi się płyn odcisnąć go. Do pokrojonego drobno kurczaka dodać odciśniętą cukinię, do masy dodać jajka, mąki, drobno pokrojoną cebule, posiekany koperek oraz przeciśnięty czosnek. Doprawić solą, ziołami prowansalskimi i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Masę nabierać dużą łyżką i smażyć z obu stron na rumiano, podawać z dipem koperkowym.
*http://www.poradnikzdrowie.pl/
Wypróbować trzeba super pomysł uwielbiam cukinię a do tego mięsko super
OdpowiedzUsuńZapraszamy i prosimy o opinię. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń