Zapiekane naleśniki gyros

Młodzież uwielbia kebaby i wszystko co jest z kurczakiem i przyprawą gyros. My jesteśmy zwolennikami zdrowego jedzenia dlatego dziś proponujemy naleśniki gyros. Jest ulubiony kurczak, ulubiona przyprawa ale i spory  dodatek warzyw i sera. 
 

Składniki:

Naleśniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
1 łyżka oleju

Farsz :
400 g piersi z kurczaka 
2 łyżki przyprawy  gyros
1 czerwona papryka 
1 marchewka 
200 g pieczarek 
1 puszka kukurydzy
1 cebula posiekana
150 g sera żółtego startego
olej

Sos serowy:
200 ml śmietany 18%
150 g tartej mozarelli 
sól
pieprz 

W misce wymieszać mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną, sól i olej, aż masa będzie gładka. Usmażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, odkładać na bok, aby ostygły.
Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros i podsmażyć, aż nabierze złocistego koloru. Dodać posiekaną cebulę i smażyć kilka minut, po czym dorzuć pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę pokrojoną w paski startą na grubych oczkach marchewkę. Smażyć, aż warzywa zmiękną, a na końcu dodać kukurydzę i dokładnie wymieszać.
Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu i posypać go startym serem. Zwijać naleśniki w rulon otwarty lub zamknięty. Układać w naczyniu żaroodpornym.
W rondelku podgrzać śmietanę, dodaj starty ser i mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić solą i pieprzem. Polać naleśniki sosem serowym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż lekko się zarumienią.






Komentarze

Popularne posty