Ciasteczka owsiane z makiem i kokosem

Robiąc porządki w naszych szafkach znaleźliśmy końcówkę maku, wiórek i płatków owsianych. No przecież u nas nic nie może się zmarnować. Dlatego powstały  owsiano-kokosowe ciasteczka. Wyszły pyszne i kto by się spodziewał, że w zasadzie powstały z resztek. 

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki  orkiszowej
1 szklanka wiórków kokosowych 
1/3 szklanki suchego maku 
3 łyżki cukru trzcinowego 
3 łyżki miodu o neutralnym smaku
4 czubate łyżki oleju kokosowego
6 łyżek ciepłej wody 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

W rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać miód i wodę. Wymieszać do połączenia się składników, pozostawić do przestygnięcia. Płatki owsiane wymieszać razem z cukrem, mąką, makiem, wiórkami kokosowymi, sodą i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodać mokre, starannie wymieszać i zagnieć na jednolitą kulę. Masę wstaw do lodówki na 15 minut. Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać niewielkie porcje ciasta, formując kształtne ciasteczka (ciastka układaj w odstępach, rosną podczas pieczenia). 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu delikatnie przełożyć z blachy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 







Komentarze

Popularne posty