Makaron w sosie dyniowym z fetą
Dynia obecnie dostępna jest w zasadzie przez cały rok, więc można z niej tworzyć różnorodne dania. Dziś prezentujemy Wam kremowy sos dyniowy do makaronu. Nawet najwięksi sceptycy zajadali to danie i mówili, że dobre. Polecamy podawać z dobrą fetą i ulubionymi ziarnami.
300 g makaronu spaghetti
1 mała dynia ok.500g
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
2 łyżki oliwy
½ szklanki bulionu
½ szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz
kilka łyżek pestek dyni
Obrać dynię, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie. Dodać pokrojoną dynię do garnka i smażyć przez około 10 minut, aż zacznie mięknąć. Następnie wlać bulion warzywny i śmietankę, gotować całość na małym ogniu, aż dynia będzie całkowicie miękka.
Zblendować całość na gładki sos, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli sos będzie za gęsty, dodać więcej bulionu lub wody. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzić. Połączyć ugotowany makaron z sosem dyniowym. Na talerzach posypać kawałkami sera feta i pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz