Domowa zupa cygańska
Składniki:
½ kg łopatki wieprzowej
2 czerwone papryki
1 marchewka
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
½ szklanki drobnego makaronu
sól
pieprz
papryka ostra
2 łyżki oleju
½ szklanki śmietanki 30%
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody.
Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie – gotować całość ok. 25 minut.
Papryki pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju do miękkości. Następnie przełożyć ją do garnka z zupą, dodać makaron i gotowałam pod przykryciem ok. 10 minut.
Po tym czasie dorzucić pomidory z puszki razem z zalewą, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na koniec wlać do zupy śmietankę, wymieszać i zdjąć zupę z palnika.
Komentarze
Prześlij komentarz