Ciasteczka cappuccino

Może i małe i nie wyglądają, ale są smaczne, chrupiące i ucieszą wszystkich domowników. Za każdym razem mogą mieć inny smak w zależności od tego jakie cappuccino wybierzemy. My tym raz postawiliśmy na wanilię.

Składniki:

450 g mąki pszennej 
85 g cukru pudru
1 szczypta soli
75 g kawy cappuccino o dowolnym smaku
300 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1 łyżeczka śmietany 18%

Mąkę, cukier, cappuccino, proszek do pieczenia i sól dokładnie ze sobą wymieszać. Dodać starte masło i zrobić kruszonkę. Żółtka ze śmietaną roztrzepać widelcem , wlać do kruszonki i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Wycinać dowolny kształt ciastek i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170℃ przez około 15-20 minut.







Komentarze

Popularne posty