Faworki budyniowe

Gdy zbliża się Tłusty Czwartek my jesteśmy w gotowości do smażenia faworków, w zasadzie robimy to cały tydzień poprzedzający to święto. I oprócz tradycyjnych faworków zawsze robimy jakieś nowości. Tym razem chrust z dodatkiem proszku budyniowego. Zróbcie i spróbujcie sami, dla nas pyyycha. 
Składniki: 

2 i 1/3 szklanki mąki
200 g śmietany 18%
6 żółtek
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Do miski dodać mąkę, śmietanę, żółtka, budyń i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto aż powstanie jednolita masa. Tak powstała kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 20 min.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Rozwałkować, podzielić na paski i formować faworki. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Gotowe faworki posypać cukrem pudrem.








Komentarze

Popularne posty