Pączki weneckie
Składniki:
Zaczyn :
25 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
Ciasto:
3 szklanki mąki
4 łyżki cukru
50 g masła roztopionego
2 jajka
100 ml ciepłej wody
1 łyżka ostu
5 łyżek rodzynek
Dodatkowo:
olej do smażenia
3-4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić do napęcznienia, a następnie odsączyć
Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać cukier i rozetrzeć. Następnie wsypać mąkę, wlać mleko i wymieszać aż powstanie jednolita masa. Rozczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, jajka, ocet, roztopione masło, wodę, namoczone rodzynki oraz rozczyn i wyrobić jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na ok. 1 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (aż podwoi swoją objętość).
W garnku rozgrzać olej. Łyżkę do lodów moczyć w oleju, nabierać porcję ciasta i nakładać na olej. Smażyć na złoty kolor.
W miseczce wymieszać ze sobą cukier puder z cynamonem i posypać gotowe pączki.
Komentarze
Prześlij komentarz