Alpejskie pierniczki nadziewane
Alpejskie pierniczki można kupić niemal w każdym sklepie, ale ich skład jest mocno długi i nie zawsze taki jaki powinien. My nie lubimy iść na łatwiznę i zrobiliśmy pierniczki samodzielnie. Najlepiej smakują na drugi dzień gdy zmiękną a wiemy to stąd ze jednego schowaliśmy, bo reszta nie dotrwała do drugiego dnia.
60 g masła
125 g miodu naturalnego
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
125 g cukru
50 ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka sody
2 żółtka
1 jajko
350 g mąki pszennej typ 450
1,5 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
Dodatkowo:
4 łyżki powideł śliwkowych+ łyżeczka mąki ziemniaczanej jeśli powidła są rzadkie
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła extra
100 g mlecznej czekolady, do pasków
Do rondelka włożyć masło, dodać miód, przyprawę do piernika, cynamon oraz 1/2 części cukru. Całość zagotować aż cukier się rozpuści. Masę wystudzić.
Śmietanę wymieszać z sodą i odstawić.
Do misy miksera wlać żółtka i jajko, dodać cukier i ubić na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej dodać śmietanę z sodą, wystudzoną masę miodową, szczyptę soli i przesiać mąkę z kakao. Całość zmiksować krótko tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc (jest to konieczne bo inaczej nie da się rozwałkować).
Powidła wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Ciasto wyjąć z lodówki i małymi porcjami wałkować na blacie posypanym mąką na grubość 3-4 mm.
Wykrawać kółka (średnica powinna być większa niż szerokość foremki serduszka). Kółka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środek wycisnąć odrobinę powideł i przykryć drugim kółkiem, lekko dociskając brzegi. Wyciąć foremką serduszkiem kształty. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 8-9 min. w zależności od grubości pierników. Im dłużej pieczone tym będą bardziej twarde.
Pierniczki zdjąć z blachy dopiero jeśli przestygną.
Wystudzone pierniki należy posmarować za pomocą pędzelka roztopioną czekoladą z masłem. Mleczną czekoladę roztopić, przelać do woreczka i uciąć minimalnie róg. Polewać cienkimi paseczkami gotowe pierniki.
Komentarze
Prześlij komentarz