Kurczak w cieście serowym
Dość prosta propozycja obiadowa, ale smak niecodzienny. Serowe ciasto doskonale podkreśla delikatność i kruchość kurczaka. My wybraliśmy wersję pieczoną, nieco mniej tłustą ale równie smaczną. Do tego polecamy ulubioną surówkę i dowolny dodatek skrobiowy.
4 filety z piersi kurczaka
100 g sera żółtego
50 g tartego parmezanu
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
olej do smażenia
Filety z kurczaka pokroić na paski, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 10–15 minut, aby mięso przeszło przyprawami.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, paprykę słodką i szczyptę ostrej papryki. Dodać mleko, jajka i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Do ciasta dodać starte na drobnych oczkach sery i delikatnie wymieszać
W głębokiej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Kawałki kurczaka zanurzać w cieście serowym, pozwalając nadmiarowi ciasta odcieknąć, a następnie układać na patelni. Smażyć kurczaka z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kurczaka w cieście serowym można również upiec w piekarniku w 200°C przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz