Nadreńskie migdałowe Mutzenmandeln

Mutzenmandeln to niemiecki smażone ciasteczka pochodzące z niemieckiej Nadrenii. Tradycyjne spożywane są w okresie karnawału i kształtem przypominają migdał lub kroplę wody. My nie bylibyśmy sobą jakbyśmy trochę nie pokombinowali. Nasze ciasteczka mają kształt serduszek i będą idealne zarówno na Tłusty Czwartek jak i na Walentynki. 

Składniki:
 
250 g mąki pszennej
3 łyżki mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
2 jajka
150 g masła
kilka kropli aromatu migdałowego
100 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1-2 łyżki oleju
 
Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową i cukrem pudrem, dodać jaja, roztopione, przestudzone masło oraz olejek migdałowy. Ciasto owinąć i folią i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Wałkować na 0,5 cm placki, wycinać romby lub inne dowolne kształty, smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze pudrze.







Komentarze

Popularne posty