Nadreńskie migdałowe Mutzenmandeln
Mutzenmandeln to niemiecki smażone ciasteczka pochodzące z niemieckiej Nadrenii. Tradycyjne spożywane są w okresie karnawału i kształtem przypominają migdał lub kroplę wody. My nie bylibyśmy sobą jakbyśmy trochę nie pokombinowali. Nasze ciasteczka mają kształt serduszek i będą idealne zarówno na Tłusty Czwartek jak i na Walentynki.
250 g mąki pszennej
3 łyżki mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
2 jajka
150 g masła
kilka kropli aromatu migdałowego
100 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1-2 łyżki oleju
3 łyżki mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
2 jajka
150 g masła
kilka kropli aromatu migdałowego
100 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1-2 łyżki oleju
Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,
skórką cytrynową i cukrem pudrem, dodać jaja, roztopione, przestudzone masło
oraz olejek migdałowy. Ciasto owinąć i folią i schłodzić w lodówce przez pół
godziny. Wałkować na 0,5 cm placki, wycinać romby lub inne dowolne kształty,
smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze
pudrze.
Komentarze
Prześlij komentarz