Pomarańczowe churrosy
Churros jak wiecie to tradycyjny, tłusty przysmak o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. My dziś nieco zaszaleliśmy i sporządziliśmy churrosy, na soku pomarańczowym. A podaliśmy je z sosem czekoladowo-pomarańczowym.
250 ml soku z pomarańczy
50 g masła
2 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
250 g mąki pszennej
szczypta sody
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder do obsypania
Sos czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
50 ml słodkiej śmietanki
50 ml soku pomarańczowego
W rondelku zagotować sok pomarańczowy z masłem, cukrem, oraz szczyptą soli, aż masło się roztopi a cukier rozpuści. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną ze szczyptą sody. Zdjąć rondelek z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia. Wystudzić.
Do wystudzonej masy wbić pojedynczo jajka, za każdym razem miksując dokładnie. Ciasto powinno być gęste, a jednocześnie gładkie i błyszczące. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Olej rozgrzać w rondelku. Wyciskać dowolnej długości churrosy obcinając nożyczkami. Smażyć na rumiano. Churros wyjmować i odsączać na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Podawać z sosem czekoladowym przygotowanym gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki i soku pomarańczowego.
Komentarze
Prześlij komentarz