Zupa tajska
Dzięki tej zupie, chociaż przez chwilę możemy się poczuć jak w egzotycznej Tajlandii. Wyraziste, rozgrzewające przyprawy i nieco egzotyczne dodatki doskonale rozgrzewają zwłaszcza w zimowe wieczory. Gorąco polecamy.
300 g filetu z piersi kurczaka
100 g makaronu ryżowego
1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
200 ml mleczka kokosowego
1 opakowanie krewetek
1 marchew
1 średniej wielkości cebula
1 czerwona papryka
kawałek papryczki chili
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
sól, pieprz do smaku
świeża kolendra do posypania
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki.
W większym garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać pastę curry. Wymieszać, chwilę podsmażyć i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć około 2-3 minut, aż mięso zmieni kolor. Do tego samego garnka dodać marchew, wymieszać i podsmażyć 2-3 minuty. Do garnka dodać pokrojoną paprykę i posiekaną papryczkę chili. Zalać ciepłym bulionem. Zagotować. Następnie zmniejszyć nieco płomień i gotować pod przykryciem około 10 minut. Dodać sos rybny, łyżeczkę kurkumy i curry oraz połamany, suchy makaron. Zupę gotować przez kolejne 5 minut. Następnie wlać mleczko kokosowe i krewetki. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz