Ciasto marchewkowe z kremem brzoskwiniowym
Na marchewki urodziny
Zeszły wszystkie się jarzyny.
A marchewka gości wita
I o zdrowie grzecznie pyta
Składniki (blacha o
wymiarach 28 x 40 cm):
6 dużych jajek
250 g cukru drobnego kryształu
6 łyżek gorącej wody
1 szklanka oleju
300 g mąki pszennej
150 g rodzynek
1½ łyżeczki sody
1½ łyżeczki cynamonu
¾ łyżeczki świeżo tartej gałki
muszkatołowej
250 g marchewki tartej na tarce o
małych oczkach
1 - 1½ łyżki aromatycznej tartej skórki z pomarańczy
Krem:
syrop z 1 puszki brzoskwiń
uzupełniony wodą do obj. 500 ml
1 szklanka cukru drobnego kryształu
3 - 4 żółtka
4 lekko kopiaste łyżki mąki
ziemniaczanej
½ szklanki mleka
2 kostki masła
¼ szklanki spirytusu (ewentualnie)
sok z ½ cytryny
Warstwa owocowa:
brzoskwinie (dobrze osiąknięte z
syropu)
2 galaretki pomarańczowe lub
brzoskwiniowe
Rodzynki przepłukać wrzątkiem na
sitku i pozostawić do osiąknięcia z wody.
Żółtka zasypać cukrem, dolać
gorącej wodę i utrzeć do białości. Cienkim strumieniem wlewać olej, nie
przerywając ucierania. Porcjami dodawać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i
świeżo tartą gałką muszkatołową. Dalej ucierać na zmniejszonych obrotach, nie
za długo, tylko do połączenia się składników. Dodać tartą marchewkę i skórkę z pomarańczy,
delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać porcjami
ciasto, delikatnie mieszając łyżką. Dodać rodzynki obtoczone w 1 łyżce mąki i
jeszcze krótko delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec w 180OC
45 minut, pozostawić 10 minut w uchylonym piekarniku, po tym czasie wyjąć z
formy, wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Syrop uzupełnić do objętości 500 ml
i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wlać mleko, miksować, dodać
mąkę ziemniaczaną i krótko miksować do uzyskania jednolitej mieszaniny. Tak
uzyskaną zawiesinę budyniową wlać do gorącego syropu i ogrzewać na małym ogniu
do zagotowania. Zdjąć z ognia, przykryć stycznie folią spożywczą i wystudzić.
Masło utrzeć do białości. Dodawać małymi
porcjami ostudzony budyń, stale ucierając na małych obrotach, dodać sok z
cytryny, alkohol. Połowę masy lub nieco więcej niż połowę wyłożyć na jeden z
blatów i równomiernie rozprowadzić, schłodzić. Wyłożyć pozostały krem,
przełożyć blatem i schłodzić. Galaretki dokładnie rozpuścić w ¾ l wrzątku.
Brzoskwinie pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu ciasta i zalać tężejącą
galaretką. Włożyć do lodówki, aby galaretka całkowicie zgęstniała.
Komentarze
Prześlij komentarz