Puszyste ciasto ucierane

Ciasta ucierane maja to do siebie, że dość szybko się je robi, nie są zbyt skomplikowane, a jeszcze szybciej się je zjada.  Nam dzisiaj wyszło wyjątkowo puszyste,  a jednocześnie dość wilgotne dzięki dodatkowi jabłek. Całości dopełnia chrupiąca kruszonka.

Składniki:
 
Kruszonka
125 g mąki pszennej
60 g masła
60 g cukru

Ciasto
170 g masła w temperaturze pokojowej
180 g cukru
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń o smaku śmietankowym
2 jajka
szczypta soli
500 g jabłek
 
Mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło umieścić w misie i zagnieść na kruszonkę. Odstawić  ją do lodówki. Formę prostokątną o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Masło utrzeć z cukrem. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy wymieszać i przesiać. Do utartego masła z cukrem stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać na niskich obrotach. Ciasto przełożyć do formy. Umyte owoce, pokroić w kostkę oprószyć delikatnie mąką i ułożyć je na cieście. Schłodzoną kruszonką posypać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. 







Komentarze

Popularne posty