Puszyste ciasto ucierane
Składniki:
Kruszonka
125
g mąki pszennej
60
g masła
60
g cukru
Ciasto
170
g masła w temperaturze pokojowej
180
g cukru
250
g mąki pszennej
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
1
budyń o smaku śmietankowym
2
jajka
szczypta
soli
500
g jabłek
Mąkę,
cukier i pokrojone w kostkę masło umieścić w misie
i zagnieść na kruszonkę. Odstawić ją do lodówki. Formę prostokątną
o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do temperatury 170°C. Masło utrzeć z cukrem. Mąkę, proszek do
pieczenia i budyń śmietankowy wymieszać i przesiać. Do utartego masła
z cukrem stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Następnie partiami
dodawać mąkę i mieszać na niskich obrotach. Ciasto przełożyć do formy.
Umyte owoce, pokroić w kostkę oprószyć delikatnie mąką i ułożyć je na
cieście. Schłodzoną kruszonką posypać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec
przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz