Sernik królewski
Sernik Mamy, to po prostu zawsze było niebo w gębie
kiedy podam jego przepis waszą wiedzę tu pogłębię
pamiętajcie więc, że warto wszystko sobie zanotować,
no i przepis tego dzieła dla potomnych też zachować.*
Ta rymowanka znaleziona w Internecie idealnie pasuje jako opis naszego serniczka, nic więcej dodawać nie trzeba tylko notować przepis i zabierać się do pracy.
kiedy podam jego przepis waszą wiedzę tu pogłębię
pamiętajcie więc, że warto wszystko sobie zanotować,
no i przepis tego dzieła dla potomnych też zachować.*
Ta rymowanka znaleziona w Internecie idealnie pasuje jako opis naszego serniczka, nic więcej dodawać nie trzeba tylko notować przepis i zabierać się do pracy.
Składniki:
Ciasto kruche:
400g mąki pszennej
40g kakao
200g masła
100g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego
Masa serowa:
1kg twarogu z wiaderka
4 jajka
150g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
skórka otarta z połowy pomarańczy
szczypta soli
Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić bok formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie z pianą z białek. Masę serową przełożyć do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
*http://poetyckie-zacisze.pl/sernik-mamy-w82349.html
Komentarze
Prześlij komentarz