Faworki waniliowe w polewie miodowej
Prawdziwa rozkosz dla tych co uwielbiają słodkość, karmel i orzechy i przy tym w karnawale nie liczą kalorii. Faworki waniliowe formowane i smażone w tradycyjny sposób, ale smak podkręca polewa. Musicie ich spróbować...
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
szczypta soli
3 żółtka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 laski wanilii
olej do głębokiego smażenia
Polewa:
4 łyżki miodu
4 łyżki cukru
50 g orzechów laskowych
50 ml ciemnego rumu
Mąkę, serek, sól, żółtka, cukier, sodę i wydrążone ziarenka z wanilii umieścić w misce i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wykrawać dowolnej wielkości prostokąty. Na środku każdego z nich zrobić nacięcie, przez które przeplatać jeden koniec ciasta. Faworki smażyć w głębokim tłuszczu na rumiano, a następnie wyłożyć na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Miód z cukrem i grubo posiekanymi orzechami umieścić w garnuszku, podgrzewać do czasu, aż całość mocno zgęstnieje. Zestawić z ognia i wymieszać z rumem. Polać usmażone faworki.
Komentarze
Prześlij komentarz