Krem z dyni z chipsami

Jak jesień to często na naszych stołach gości krem z dyni. By urozmaicić jego smak my proponujemy dodatek sera camembert dla zaostrzenia smaku oraz dodatek chipsów serowych i bekonowych by nadać zupie wykwintności. Spróbujcie sami, czekamy na wasze opinie.  
Składniki:

800 g dyni (już obranej)
200 g ziemniaków
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
30 g masła
40 g cebuli
1 łyżeczka soli 
pieprz biały mielony
50 g marchewki
80 ml śmietany kremówki 30%
50 g sera camembert
gałka muszkatołowa

Chipsy serowo-bekonowe
100g sera cheddar lub innego żółtego
4-5 plasterków boczku surowego wędzonego

Dynię, marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku i wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone warzywa. Podsmażyć około 5 min. Zalać bulionem. Dodać sól i pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 25-30 min aż do miękkości. Ser camembert pokroić w kostkę i dodać do gorącej zupy. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Chipsy: suchą patelnię rozgrzać. Włożyć boczek i na małym ogniu smażyć do zezłocenia. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, układać małe placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 6-10 min na jasno złoty kolor. Ostudzić na ręcznikach papierowych.
Zupę podawać z dowolnymi ziarnami i chipsami serowo-bekonowymi. 



Komentarze

Popularne posty