Roladki z porem i marchewką

Zapraszamy Was dzisiaj na obiad w imieniu Kasi. Jest to jej autorski przepis, którym się z nami podzieliła i również zrobiła roladki dla całej klasy. Były smakowite i soczyste. Jesteśmy zdania, że Kasia może dla nas gotować niemal codziennie. 

Składniki:

2 podwójne piersi
1 jajko
1 duża marchewka
1 średni por
olej
bułka tarta
przyprawa kebab-gyros
masło
sól
pieprz
musztarda
kilka łyżek tartego żółtego sera

Mięso oczyścić, umyć, pokroić na płaty i przełożyć do miski. Posypać przyprawą kebab-gyros, delikatnie wymieszać i pozostawić na ok. 30min. W tym czasie obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w półplasterki. Na rozgrzanym maśle obsmażyć marchewkę z porem około 3 minuty. Płaty z piersi kurczaka delikatnie rozklepać, posmarować delikatnie łagodną musztardą. Na środku każdego filetu ułożyć niewielką ilość warzyw, trochę sera żółtego, następnie zawinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Roladki panierować w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Obsmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 30 minut w temperaturze 180°C. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.










Komentarze

Popularne posty