Miodownik z kawowym kremem
Ciasto dla tych, którym się nie spieszy i którzy cierpliwie będą piekli cienkie placuszki, które następnie przełożą pysznym, kawowym kremem. My o dziwo odkopaliśmy nasze pokłady cierpliwości i przygotowaliśmy ten miodownik. A w międzyczasie jeszcze przygotowaliśmy sałatkę, ale to już w innym poście...
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 łyżka sody
1 szklanka cukru
2 jajka
2-3 łyżki miodu
½ margaryny
Krem:
½ kg masła
6 żółtek
6 łyżek mocnej kawy
½ kg cukru pudru
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
2 łyżeczki kawy
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części, cienko rozwałkować i upiec 4 placki, w temperaturze 180 stopni.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i mocną kawą. Przełożyć do rondelka i na wolnym ogniu gotować stale mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Ostudzić często mieszając, by nie zrobiła się skorupka. Następnie utrzeć masło i dodawać partiami ostudzoną masę.
Z 2 łyżeczek kawy sporządzić dwie szklanki osłodzonej kawy. Placki nasączyć obficie kawą. Przekładać kremem kawowym. Wierzch można udekorować ulubioną polewą czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz