Ciasto ze szpinakiem
Jak już na pewno zorientowaliście się lubimy bardzo szpinak zarówno na słono jak i w słodkiej wersji. Często dodajemy go do ciast czy babeczek. Dzisiaj dość proste ciasto-babka. Może być ona produktem ubocznym, gdy zostało wam nieco szpinaku na przykład od makaronu. Ubocznym nie znaczy gorszym, u nas zniknęło zaraz po wyjęciu z piekarnika.
170 g mąki orkiszowej
100 g cukru trzcinowego
100 g świeżego szpinaku
110 ml oleju
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Szpinak umyć, osuszyć. Przełożyć do blendera, wlać olej i razem dokładnie zblendować. W misce zmiksować jajka razem z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii, sok z cytryny oraz szpinak. Całość zmiksować. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać szpatułką do połączenia składników. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (12x22). Piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz