Makaron śmietanowy z szynką i papryką
Dobry przepis dla zapracowanych, którzy nie mają zbytnio czasu na stanie przy kuchni, ale nie chcą wciąż jeść odgrzewanych dań z super marketów. Kilka składników, chwila pracy i zanim makaron się ugotuje to sos do niego gotowy i można ze smakiem zasiadać do obiadu lub kolacji.
porcja makaronu penne
3 większe pieczarki
3 czubate łyżki śmietanki 30%
1/4 żółtej papryki
4 plastry szynki
duża szczypta suszonej bazylii
1 łyżka tartego sera żółtego
sól i pieprz do smaku
2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
1-2 łyżki oleju do smażenia
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, szynkę w paski.
Na patelni usmażyć przygotowane składniki (około 3 minuty), lekko mieszając. W trakcie doprawić je solą i pieprzem. Następnie dodać śmietanę z dużą szczyptą suszonej bazylii i tarty żółty ser. Potem dodać ugotowany makaron (najlepiej z odrobiną wody z makaronu 1-2 łyżki), wymieszać. Na koniec dodać posiekany szczypiorek (zostawiając troszkę do obsypania wierzchu). Od razu podawać, po wierzchu sypiąc resztą szczypiorku.
Komentarze
Prześlij komentarz